....
.......
Αρχική σελίδα..........το Χωριό μας..........η Ένωσή μας..........Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας Α΄
*****************************************************************************************************


«ΑΘΗΝΑΓΟΡΕΙΑ 2008»
....
Το Σαββατοκύριακο 9 – 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Βασιλικού για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου, Διημερίδα Εκδηλώσεων Μνήμης για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα τον Α΄ με τίτλο «ΑΘΗΝΑΓΟΡΕΙΑ 2008».
Η διημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Άνω Πωγωνίου με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, τον Τομέα Ιστορίας Δόγματος Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων - Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης (ΑΠΘ), την Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου Ηπείρου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» και την Αθηναγόρειο Εταιρεία.
Στην διημερίδα παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο Γενικός Δ/ντής Περιφέρειας Ηπείρου, ο κοσμήτορας του ΑΠΘ, ο Δ/ντής του Τομέα Ιστορίας Δόγματος Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων - τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, εκπρόσωπος-καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, εκπρόσωπος της VIII Μεραρχίας, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής Υγείας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, η Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Βασιλικιωτών Πωγωνίου Ηπείρου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ», ο Πρόεδρος και μέλη της Αθηναγορείου Εταιρείας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, Φορέων, Συλλόγων, Αδελφοτήτων και Ενώσεων.
Χαιρετισμό απέστειλαν με επιστολή τους, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Μετά το πέρας της συνεδρίας της πρώτης ημέρας εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, η Έκθεση Φωτογραφίας και Έντυπου Υλικού «ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ» για τη ζωή και το έργο του Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄, που διοργάνωσε η Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου Ηπείρου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» στην αίθουσα που πρόσφατα παραχώρησε ο Δήμος στην Ένωση.
Το απόγευμα τελέσθηκε εσπερινός και ακολούθησε βραδιά βυζαντινής μουσικής στην Πλατεία όπου η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ιωαννίνων έψαλε διαχρονικούς Βυζαντινούς Ύμνους και τραγούδησε Δημοτικά τραγούδια.
Την Κυριακή τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Ακολούθησαν οι εργασίες της συνεδρίας της δεύτερης ημέρας της διημερίδας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την παράθεση γεύματος στους συνέδρους.
Η διημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία. Πλήθος πνευματικών αλλά και απλών ανθρώπων παρακολούθησαν τις Εργασίες του Συνεδρίου, άκουσαν με προσοχή τις αναφορές των ομιλητών για τον Πνευματικό Ηγέτη του τόπου μας και συμμετείχαν στις συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό του.

(Κάντε "κλικ" στην εικόνα για να δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης.).
.
.
*****************************************************************************************************
.
.
.