..
.............Αρχική σελίδα..........το Χωριό μας..........η Ένωσή μας..........Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας Α΄
*****************************************************************************************************

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
..
....


.....

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε το Βασιλικό (Τσαραπλανά) δύο φορές στις δύο τελευταίες περιοδίες του (1775-1777 και 1777-1779).

Την δεύτερη φορά παρέμεινε 6 ημέρες και δίδαξε στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου.
Προσευχήθηκε στα σταυροδρόμια της Αγίας Παρασκευής (Καρυάς), του Αγίου Νικολάου και Τσαβάλου Αλώνι.
Σε ένα σχισμένο δένδρο στη θέση Καρυά τοποθέτησε ένα ξύλο και προφήτευσε τα εξής «άμα κλείσει το δένδρο και κλεισθεί μέσα το παλούκι , τότε θα έλθει το ποθούμενο. Θα γίνει κάποιο σημάδι και να μη φοβηθήτε. Να πηγαίνετε Βασίλεμα ηλίου σ’ εκείνα τα Βουνά (της Ομάλιας και της Μερόπης), όπου θα γλυτώσουν πολλές ψυχές. Μαζί σας να μην πάρετε τίποτε, μόνον τες ψυχές σας να γλυτώσετε. Και δεν θα βαστύξη το κακό περισσότερον από 24 ώρες». (το σχίσιμο στο δένδρο έκλεισε το 1913 με την απελευθέρωση, ήλθε το ποθούμενο, και πραγματοποιήθηκε η προφητεία του Αγίου).
Η υποδοχή του Αγίου στο Βασιλικό (Τσαραπλανά) ήταν ενθουσιώδης και γιαυτό ο Άγιος το ευλόγησε και είπε: «αν εις το χωριό δεν μπει το σατανικό, θα γίνει πολύ πλούσιο, απ’ όσο είναι και πέντε τόσο μεγαλύτερο». Το χωριό είχε τότε 77 σπίτια (1777-1779).
Ο Άγιος Κοσμάς κατήργησε, όπως συνήθιζε, τα κόκκινα φέσια με φούντες των χωρικών που τα επρομηθεύοντο από τους Εβραίους και τους έδωσε άσπρα. Διέταξε επίσης τις γυναίκες να μη φορούν τα μακριά κόκκινα κεντημένα στα πόδια και τα μανίκια πουκάμισα. Από τότε φορούν σκέτα άσπρα πουκάμισα.
Αμέσως μετά το μαρτύριο του Αγίου, οι κάτοικοι έκτισαν εικόνισμα στη θέση Καρυά (θέση προφητείας) και το 1953 ανήγειραν περικαλή Βυζαντινό Ιερό Ναό.

Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου (ημέρα του μαρτυρίου) τελούν στο Βασιλικό μεγάλη Θρησκευτική Πανήγυρη εις μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
...
...
....
....
Για μεγέθυνση "κλικάρετε" πάνω στην εικόνα. Για να επιστρέψετε στο ιστολόγιο πατήστε "πίσω/back"
*****************************************************************************************************